Asansör Montajı Nasıl Yapılır?

Asansörler

Asansör montajı, güvenli ve standartlara uygun bir şekilde yapılması gereken karmaşık bir süreçtir. İşte bu sürecin detaylı bir açıklaması:

1. Ön Hazırlık ve Kontroller

Öncelikle, asansör montajı yapılacak mevcut asansör kuyusunun, asansör yönetmeliğine uygunluğu kontrol edilmelidir. Bu amaçla, inşaatın asansör avan projeleri firmamızın mühendisleri tarafından incelenir. Eğer kuyunun mevcut asansör yönetmeliklerine uyum sağladığı belirlenirse, kuyunun rölövesi alınır ve net ölçüleri belirlenir. Kuyunun tamamen düzgün olup olmadığı kontrol edilir.

2. Müşteri İstekleri ve Teklif Hazırlığı

Müşterimizin istekleri dinlenir ve talep edilen ürünler hakkında bilgilendirme yapılır. Firmamız, kısa süre içinde fiyat teklifi hazırlayarak müşteriye e-posta ve kataloglar eşliğinde iletir. Fiyat ve teslim süresinde anlaşma sağlandığında, projenin üretimine başlanır.

3. Ürün Hazırlığı ve Montaj Başlangıcı

Ürünler, çözüm partnerlerimiz ve firmamız tarafından hazırlandığında, montaj ekiplerimiz tarafından kilitli bir odada muhafaza edilerek şantiyeye indirilir. Asansör montaj işlemleri için hazırlıklara başlanır. Asansör boyutlarına göre ekip sayısı değişmekle birlikte, standart asansörler 2 kişilik bir ekip tarafından ortalama 30 günde tamamlanabilir.

4. Montaj İşlemleri

Uzman montörlerimiz, montaj işlemlerine başlar. Öncelikle, asansör kuyusunda iskele kurularak güvenlik sağlanır. Kuyuda hizalama işlemleri yapılır. Ardından, asansör kabini ve denge ağırlığının düz hareket etmesini sağlayan ray ve konsol montajı tamamlanır. Asansör kapılarının kasa montajları yapılır ve kat boşluklarına düşme tehlikesine karşı gerekli önlemler alınır.

Ray, konsol ve kapı kasalarının montajının ardından makine dairesi bölümüne geçilir. Makine dairesinde, makine sehpası, makine, motor montajı, asansör kumanda panosu montajı ve elektrik panosu montajı yapılır. Bu işlemler tamamlandığında, makine dairesi montaj işlemleri bağlantı aşamasına gelir.

5. Asansör Kabini ve Elektrik Bağlantıları

Yolcuların gördüğü alan olan asansör kabini kurulur. Asansör buton kaset montajları yapılarak kabin hazır hale getirilir. Asansör taşıyıcı halat ve güvenlik sistemi olan regülatör bağlantıları yapılır. Tüm elektriksel bağlantı elemanları montajlanarak sistem düşük hızda test edilir ve kapı kasası kanatlarının montajı ile ince ayar işlemleri tamamlanır.

6. Son Kontroller ve Testler

Tüm montaj elemanlarının tamamlanmasının ardından detaylı bir kontrol yapılır. Uzman ekibimiz tarafından tüm test işlemleri tamamlandıktan sonra, asansör servise verilmeden önce temizlik ve bakım işlemleri gerçekleştirilir. A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından yapılacak denetim için asansör hazır hale getirilir ve kontrole kadar sistem çalıştırılmaz.

7. Muayene ve Ruhsat İşlemleri

Firmamız, A Tipi Muayene Kuruluşuna montajı yapılan asansörün kontrolü için teknik dosya ve gerekli belgeler ile başvuruda bulunur. Muayene sonucunda asansör yeşil etiket alarak güvenli olarak tescillenir. Ardından, ilgili belediyenin fen işleri daire başkanlığına asansör ruhsat işlemleri için başvuruda bulunulur. Belediyenin yetkili mühendisleri tarafından yapılan kontroller sonucunda ruhsat işlemleri tamamlanır.

8. Sonuç ve Bakım Anlaşması

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra, asansör çalışır hale getirilir. Ancak, yeni binalarda yönetici seçilmediği durumlarda ve montaj yapan firma ile bina yönetiminin asansör yıllık bakım anlaşması yapmadığı sürece, asansör kapalı kalabilir.

Önemli Not

Asansörlerin standartlara uygun olarak yapılması güvenlik açısından kritiktir. Bu yüzden, asansör montajlarınızı belgeli firmalarla yaptırmanızı ve gerekli standartları takip ederek asansör sistemlerinizi güncel tutmanızı öneriyoruz.