Asansörlerin düzenli bakımı, araçların bakımına benzer. Arabanız belirli kilometre aralıklarında yağ ve filtre değişimi gibi temel bakımlara ihtiyaç duyarken, daha kapsamlı hizmetler için belirli dönüm noktalarına ulaştığında lastik rotasyonu ve sıvı dolumu gibi işlemler gerekir. Bu bakım yapılmazsa, aracınız ciddi ve maliyetli sorunlarla karşılaşabilir.
Asansörler için de benzer şekilde, ülke ve belediye yönetmelikleri tarafından belirlenen test ve muayene gerekliliklerine uyulmaması ciddi sonuçlara yol açabilir. En önemli testlerden biri de asansör yük testidir.
Asansör Yük Testi Nedir?
Birçok ülkede, araçların güvenli olduğunu doğrulamak için yıllık denetimler zorunludur. Asansörler de benzer şekilde yük testine tabi tutulur. Bu test, asansörlerin maksimum yüklerini, maksimum hızlarında sürekli olarak kaldırabilmesini sağlamak amacıyla yapılır ve genellikle devlet tarafından zorunlu tutulur. Asansör teknisyenleri, test sırasında asansör kabininin hem yükselme hem de düşme hızını kontrol eder.
Test sırasında asansör, kapasitesine kadar yüklenir ve tüm güvenlik sistemlerinin düzgün çalışıp çalışmadığına bakılır. Bu test, özel olarak tasarlanmış asansör test ağırlıkları ile gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, asansör kapasitesinin %125’i kadar yük eklenir. Örneğin, kapasitesi 2.000 kg. olan bir asansör için test sırasında 2.500 kg. yük kullanılır. Bu aynı zamanda fren sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığını da kontrol eder. Yük testleri ayrıca asansörün yük olmadan nasıl çalıştığını da değerlendirir.
Basınç Testi ile Aynı mı?
Tam yük testi, basınç testinden farklıdır. Hidrolik asansörler için yıllık basınç testleri gereklidir.
Asansör Yük Testleri Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?
Eyalet ve yerel düzenlemeler, bina sahiplerinin ve operatörlerinin kamu güvenliğini sağlamak için asansör sistemlerini düzenli olarak kontrol ettirmelerini gerektirir. Genellikle bu, asansörlerin kurallara uygun olduğunu gösteren yıllık denetimleri içerir. Ancak, yük testlerinin o kadar sık yapılmasına gerek yoktur. Hem hidrolik hem de kablolu asansörler için yük testleri 5 yılda bir yapılmalıdır. Hidrolik asansörler ayrıca yıllık basınç tahliye testi gerektirir.
Asansörleri Test Ettirmezsem Ne Olur?
Asansörleriniz gerekli muayene ve sertifikaları almazsa hizmet dışı bırakılabilir. Her gün asansörlerinize güvenen insanların güvenliğini düşünün. Uygun test ve muayeneler yapılmazsa bu kişiler tehlike altında olabilir. Rutin bakım ve testlerin ihmal edilmesi, asansörlerinizin arızalanmasına ve daha büyük sorunlara yol açabilir.
Asansör Bakım Sözleşmeniz Var mı?
Bazı asansör bakım sözleşmeleri, 5 yıllık tam yük güvenlik testlerini kapsar. Ancak, bazı sınırlı hizmet anlaşmaları bu testlerin maliyetini karşılamayabilir; bu durumda testlerin maliyetini kendiniz karşılamak zorunda kalabilirsiniz. Beklenmedik maliyetlere hazırlıklı olmak için hangi hizmetlerin kapsandığını görmek üzere asansör bakım sözleşmenizi mutlaka kontrol edin.